Wat is een hybride auto?
Bij KINTO bieden we verschillende hybride auto’s aan als onderdeel van ons auto abonnement. Maar wat is een hybride auto? En hoe verschilt deze van een volledig elektrische of traditionele brandstofauto? Elk type auto heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees verder om meer te ontdekken over de hybride auto.
Definitie van een hybride auto
Een hybride auto combineert de voordelen van zowel een brandstof- als een elektrische auto. Hybride auto’s zijn uitgerust met twee motoren: een verbrandingsmotor en een elektromotor. De verbrandingsmotor gebruikt brandstof zoals benzine of diesel, terwijl de elektromotor energie haalt uit de batterij waar de energie is opgeslagen.
Hoe werkt een hybride auto?
Er zijn verschillende soorten hybride auto’s. Bij sommige hybride auto’s ondersteunt de elektromotor de verbrandingsmotor, bijvoorbeeld tijdens het optrekken of het beklimmen van een heuvel. Dit zorgt voor een zuiniger brandstofverbruik, wat goed is voor zowel het milieu als je portemonnee.
Bij andere hybride modellen kan de elektromotor het rijden volledig overnemen, zodat je korte afstanden geheel elektrisch kunt afleggen. Als de batterij leeg raakt, schakelt de auto automatisch over op de brandstofmotor.
Dankzij slimme technologie schakelt de auto naadloos tussen de motoren, zodat je altijd optimaal rijdt met een zo laag mogelijk verbruik. Bovendien laden de meeste hybride auto’s zichzelf op tijdens het rijden, vooral tijdens het remmen.
Toyota Prius: de eerste hybride
In 1997 introduceerde Toyota de eerste hybride auto op de markt: de Toyota Prius. Na meer dan 20 jaar is de Toyota nog steeds een belangrijk merk in het hybride segment. Als derde merk van de Toyota Motor Corporation is KINTO trots op deze geschiedenis en biedt daarom ook verschillende hybride Toyota-modellen aan. Ontdek onze Hybride Toyota modellen.
Verschillende soorten hybride auto’s
Binnen hybride auto’s zijn er verschillende types waaruit je kunt kiezen:
- Volledig hybride: Een volledig hybride auto kan zowel volledig op de elektromotor als op de verbrandingsmotor rijden. Dus of je rijdt helemaal elektrisch, of je maakt gebruik van de verbrandingsmotor.
- Half hybride: Ook wel bekend als mild hybride, dit type betekent dat je niet alleen op elektriciteit kunt rijden. De elektromotor ondersteunt de brandstofmotor, maar ze werken niet onafhankelijk van elkaar.
- Plug-in hybride: Dit zijn hybride auto’s die je ook kunt opladen. Vaak laden ze ook op tijdens het rijden. Doordat je ze kunt opladen, kunnen deze auto’s over het algemeen langere stukken volledig elektrisch rijden, wat de uitstoot verder verlaagt.
- REEV (Range Extended Electric Vehicle): Een REEV-auto is vergelijkbaar met een plug-in hybride, maar heeft een grotere batterij en een kleinere brandstofmotor. Hierdoor kan de auto langer op elektriciteit rijden, en wordt de brandstofmotor alleen gebruikt om de batterij op te laden. Dit is in feite een volledig elektrische auto.
Vind hier meer informatie over de verschillende soorten hybride auto’s.
Voor- en nadelen van een hybride auto
Een groot voordeel van een hybride auto is het lagere brandstofverbruik, wat betekent dat je minder vaak hoeft te tanken en minder schadelijke stoffen uitstoot. Daarnaast is het opladen van de accu veel goedkoper dan het vullen van een brandstoftank, wat goed is voor je portemonnee. Hybride auto’s rijden over het algemeen ook rustiger en stiller dan traditionele brandstofauto’s.
Hybride auto’s presteren het beste in de stad of in het verkeer, waar vaak geremd en opgetrokken wordt.
Een nadeel van hybride auto’s is dat ze door de extra motor wat minder ruimte bieden. Daarnaast kan de stille werking van de elektromotor voor sommige bestuurders de rijervaring verminderen. Bij plug-in hybride auto’s moet je bovendien rekening houden met het regelmatig opladen van de batterij om optimaal van de voordelen te profiteren.
Interesse in een hybride auto?
Wil je een hybride auto rijden zonder een grote investering of BKR-registratie? Bekijk dan ons aanbod hybride auto-abonnementen bij KINTO.